Kyokushin

Kanji-125x300
A kyokushinkai három szó összetételéből áll:

  • kyoku        -  jelentése végső vagy legtávolabbi,
  • shin            – jelentése igazság vagy valóság,
  • kai              – jelentése találkozás, összekapcsolás.

 

Ezek szerint a kyokushinkai jelentése: találkozás a végső igazsággal. E szóösszetétel kalligrafikus megjelenése a Kanji: melyet a  kyokushin karatét gyakorlók, a Dogijuk bal hajtókáján a szívük felett viselnek.

Tehát a kyokushin karate, mint azt nevének jelentése is mutatja – szemben a tradicionális japán karatestílusokkal -, olyan merőben új és nyílt módszer, amely az egyén emberségessé válásához mindig és mindenkor az igazságot keresi.

kanku1A Kyokushin Karate szimbóluma a Kanku.
Eredetileg a Kanku Kata-ban szerepelt, mint égvizsgáló pozíció. E kéztartást úgy képezzük, hogy a nyitott tenyerünket kézháttal arcunk felé fordítva mutató- és hüvelykujjunkat egymásnak támasztjuk, a közte levő rombusz alakú résen keresztül tekintünk a messzeségbe. A Kanku az ujjak találkozásánál az egységet (összetartozást, szervezeti egységet), a csukló felőli széles rész az erőt, a kör közepe a végtelent, illetve a távoli célt, az egészet összefogó kör pedig a harmoniát és a körkörös mozdulatokat jelképezi.

Masutatsu Oyama a Kyokushin Karate megalapítója 1923 július 27-én született Hyung Yee Choi néven Délkelet – Koreában.

A kyokushin karatét a világon úgy is hívják, hogy a legerősebb karate vagy erőkarate.

Célját, amely azonos minden budo harci művészet céljával – ez a zen féle tudati állapot elérése -, az erőkarate útján kívánja elérni.

Alapelve: valódi harcosokat csak valódi feltételek, és körülmények között lehet nevelni, így nem ismeri el a csupán jelzett, illetve bemutatott találatot, csak a teljes erővel és hatékonysággal végrehajtott technikákat” Ehhez a kemény küzdőmodorhoz azonban csak igen fokozatos, módszeres, fizikai, szellemi és technikai felkészítés vezethet el. Edzésről edzésre egyre nehezebb próbák elé kerülnek a karatékák, melyek hatására néhány év alatt kialakul a helyes védelmi reakciójuk, megtanulnak hatékonyan támadni, blokkolni, és elviselni a kemény találatokat, így ez a módszer életszerű feltételeket biztosít a felkészülésben.

A kyokushin karate technikái tartalmazzák a tradicionális japán karate egyenes vonalú ütéseit, védéseit, rúgásait, azonban amiben teljesen új reformot hozott a tradicionális iskolákkal szemben, az a kínai kempo körkörös technikáinak alkalmazása.

Oyama mester maga is tradicionális japán karate irányzatokat tanult. Hatalmas ereje már fiatal korában megmutatkozott – 22 évesen már saját mestereit is könnyűszerrel le tudta győzni. Egy alkalommal Kínában járva egy idős kungfu-mesterrel próbálta összemérni tudását, aki mindössze 50 kg súlyú volt. Az idős mester játszi könnyedséggel hárította a fiatalember borzalmas erejű támadásait. Az ifjú Oyama elszégyellte magát sikertelensége miatt, és tisztelettel kérte a mestert, mondja meg ennek az okát. Az idős mester így válaszolt: „Fiam, a fizikai erőd olyan nagy, amilyennel még nem találkoztam, de a direkt módon végrehajtott egyenes vonalú támadásaid nem alkalmasak arra, hogy erődet maximálisan összpontosíthasd egy pontba. Próbáld meg alkalmazni a körkörös technikában rejlő lehetőségeket.”

Oyama hosszasan elgondolkodott az idős mester szavain. Szívós munkával, elmélkedéssel és gyakorlással – a hagyományos karate alapjaira építve – kialakította új elméletét, amely a kör, az egyenes és a pont egységéből áll. Ez azt jelenti, hogy minden technika körkörös csípőmozgásból indul, amely energiát egyenes vagy körkörös úton egy pontba fókuszálunk. Ezen elveken keresztül már lehetséges a test összes energiaforrását felhasználni, összpontosítani. Technikai és formai megjelenésében így merőben új mozgásrendszert dolgozott ki, ellentétben az elavult tradicionális japán karate iskolák tanításaival.

1950 től miután 18 hónapot töltött a chibai Kyosumi hegyen, elmélyült gyakorlással és új rendszerének kidolgozásával, elindult karatéját népszerűsítendő a világban.

Az új rendszer hatékonysága soha nem látott népszerűségre tett szert és hamarosan a kyokushin  lett a világ legnépszerűbb  és legtöbb karatekát vonzó stílusirányzata.

 

Világméretű szervezete Sosai 1994 április 25-i halálát követően darabokra hullott.

 

Követői azonban szervezeti hovatartozástól függetlenül tovább keresik az igazságot a kyokushin útján….